< Terug naar blog pagina

De volgende stap van de verbouwing! 

De wand- en plafond isolatie is geplaatst. De ventilatie in het plafond is geïnstalleerd. Nu is de vloer aan de beurt.

Vloer frame

De kale vloer van een bestelbus is meestal niet vlak. Om stevigheid te creëren is het plaatmateriaal bewerkt met verhogingen. Dit zijn die lange bruggen (vaak) over de lengte van de vloer. Om een egale hoogte te maken heb ik houten latten tussen die bruggen gelijmd. Boven op die latten heb ik uiteindelijk de platen voor de ondervloer vast geschroefd.

Tussen die latten heb ik isolatie aangebracht.

Vloerisolatie Camper
Houten frame met isolatie er tussen

Vloerisolatie

Ons originele plan was om de vloer enkel te isoleren met een laagje ondervloer (dat aluminium en schuim spul dat je onder een laminaatvloer legt). Zo zouden we zoveel mogelijk de stahoogte kunnen behouden. Mijn vriend, Lex, is vrij lang en een van mijn eisen was dat we beiden comfortabel rechtop in ons nieuwe huisje konden staan.

Na het isoleren van alle wanden en het plafond, hadden we nog bijna een volledige rol Armaflex over. Dus we hadden besloten om toch de vloer ook te isoleren met 19mm dik Armaflex. Ik ben blij dat we dit hebben gedaan. Ik heb altijd last van koude voeten in de winter. Een geïsoleerde vloer is dan wel prettig. Ondanks dat er bijna 2 cm bij kwam, heeft Lex nog voldoende ruimte om rechtop te staan!

Ondervloer

De latten en isolatie zijn aangebracht, nu is het tijd om de ondervloer te maken. We hebben hiervoor de originele vloerplaat van de bus gebruikt als patroon. Uit 2 flinke platen 18mm dik OSB hebben we de ondervloer uitgetekend en uitgezaagd. 

Ondervloer Camperbouw

Schuifdeur

In mijn ontwerp heb ik ervoor gekozen om een wand te maken tussen het autogedeelte, waar je zit wanneer je rijdt (vanaf nu de cockpit genoemd) van de bus en de leefruimte. Mijn drie gedachten hierover:

1. Warmte barrière

De voorste ruimte van de bus, waar je zit terwijl je rijdt, is omringd door ramen. Ramen zijn geen goede isolator, en op een zonnige dag loopt de temperatuur echt heel snel omhoog. Naast de cockpit wordt deze ruimte ook wel onze serre genoemd. Haha! 

Een wand tussen de cockpit en de leefruimte zorgt voor een extra warmte barrière. Dit merk je echt heel goed! 

2. Stealth

Met onze Kangoo micro camper Bessie overnachten wij gewoon in een woonwijk. Met deze grote bus zijn wij hetzelfde van plan. Om niet op te vallen houden wij de bus zo neutraal mogelijk. Een wand tussen de cockpit en leefruimte lijkt op een gewone standaard wand die in bestelbussen vaker aanwezig is. Een voorbijganger zal niet zo snel opmerken dat er achter die wand een volledig huisje zich schuil houdt. Dit is ook mogelijk met een gordijn. Zeker een in een neutrale kleur (zoals zwart of grijs).

3. Veiligheid

Daarnaast geeft een wand een gevoel van veiligheid. Wanneer een boef besluit om in te breken in de cockpit, dan geeft die wand mij een aantal seconden, misschien wel minuten extra de tijd om er tussenuit te piepen via de achter- of schuifdeur. Als iemand echt wilt, dan is die wand volgens mij vrij snel door te schoppen. Maar die extra seconden om mijn pepperspray (lees, spray deodorant in de ogen, doet pijn!) of mijn wapen te kunnen pakken kunnen het verschil maken. 

In die wand heb is een schuifdeur gemaakt. Een volledig dichte wand is in mijn ogen zo onpraktisch! Als je van de cockpit naar de leefruimte wilt, dan moet je altijd omlopen. Ook in slecht weer. Ook midden in de nacht als je aankomt op je slaapplek. Niet logisch. Sommige mensen hebben een vlucht gat ter hoogte van de hoofdsteun achter de stoel. Dat kan een oplossing zijn. Maar ik wilde gemak. Het is geen camper, maar een Tiny Home on Wheels. Dus gemak en comfort zijn bij mij prioriteit. 

Deze schuifdeur heb ik met nog een reden geplaatst. Stel je ligt ergens op een mooie plek te ronken en midden in de nacht probeert er iemand in te breken. Of hangjeugd hebben hun favo dreun deuntjes aan staan naast jouw slaapplek. Je wilt weg. Dus je pakt je sleutels, opent de schuifdeur, gaat zitten, start de bus en je rijdt weg. Met een dichte wand zou je eerst naar buiten moeten gaan, in een mogelijk gevaarlijke situatie… Ik ben blij met mijn wand en schuifdeur! En met mijn geïsoleerde vloer!

 

De ondervloer en de tussenwand zijn klaar. Op naar de volgende stap: meubelbouw!

Schuifdeur Camperbouw

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *